Drożdżówki:
500 g mąki
100 g cukru
50 g masła
125 ml mleka
25 g drożdży
1 jajko
Kruszonka:
mąka kukurydziana
cukier
masło
1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce.
2. Rozpuść masło w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
3. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem oraz pozostałymi składnikami. Na środku zrób wgłębienie, do którego następnie wbijesz jajko. Całość zalej wyrośniętą mieszanką drożdżową.
4. Teraz wyrób ciasto i zostaw do wyrośnięcia, najlepiej przykryte ściereczką.
5. Kulę ciasta podziel na połowę: jedną przekrój na 4-5 części (uformuj w kulki i rozwałkuj), a drugą rozwałkuj.
6. Okrągłe placki wyłóż pokrojonymi truskawkami. Przed tym możesz dodać twarogu (ja wymieszałam ser z odrobiną miodu i mlekiem) lub budyniu.
7. Rozwałkowaną część ciasta posmaruj masłem orzechowym, a następnie połóż na nie plasterki truskawek. Zwiń w rulon (jak duży naleśnik) i przekrój co 3-4 cm.
7. Rozwałkowaną część ciasta posmaruj masłem orzechowym, a następnie połóż na nie plasterki truskawek. Zwiń w rulon (jak duży naleśnik) i przekrój co 3-4 cm.
8. Robiąc kruszonkę, składniki trzeba przecierać palcami (można sobie pomóc siekając nożem) w podobnych proporcjach.
9. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą albo lukrem. Smacznego!
Rzeczywiście pierwszy raz o takich słyszę, ale wyglądają przepysznie. Będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia!
Smakowicie to wygląda *.*
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
omg jadłbym :D
OdpowiedzUsuńFajne drożdżówki��
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. Chyba to będzie kolejny cel mojej kulinarnej nauki. 😀
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda! Aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńLubię drożdżówki z truskawkami. Fajnie Ci wyszły mniejsze i większe, byłoby dla syna i dla nas. Super pomysł!
OdpowiedzUsuńDrożdżówki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak one smakowicie wyglądają, jak to mówią można jeśc oczami, więc ja jem :)
OdpowiedzUsuńAleż wyglądają apetycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWcinałabym, a jakże! :)
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie ten przepis :) Mam nową kuchenkę, więc piekę na potęgę!
OdpowiedzUsuń