piątek, 26 czerwca 2020

Drożdżówki z truskawkami i masłem orzechowym

Świat znów przyspieszył odkąd skończyła się kwarantanna. Polska gospodarka ruszyła, spoty wyborcze słychać i widać już dosłownie wszędzie, a czasu na nadrabianie przyjemności jest znacznie mniej - nadeszły z mroku niczym Buka idąca do domu Muminków. Niby szybko zostaliśmy wyrwani ze słodkiego lenistwa ze świadomością, że ten moment w końcu nastanie, ale nie łatwo przyszło się przyzwyczaić. A co pomaga przetrwać trudniejsze chwile? Oczywiście, słodycze. Choć moje ,,kucharzenie" w kwarantannowej (czytaj: przygotowywanie jedzenia w kuchni nie tylko dla siebie ) wersji już minęły to nie mogę przepuścić sezonowych ,,okazji owocowych". Dlatego zapraszam Was na przepyszne drożdżówki w dwóch wersjach. W żadnym sklepie takich nie znajdziecie!



Drożdżówki:
500 g mąki
100 g cukru
50 g masła
125 ml mleka
25 g drożdży
 1 jajko

Kruszonka:
mąka kukurydziana
cukier
masło

1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce.
2. Rozpuść masło w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
3. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem oraz pozostałymi składnikami. Na środku zrób wgłębienie, do którego następnie wbijesz jajko. Całość zalej wyrośniętą mieszanką drożdżową.
4. Teraz wyrób ciasto i zostaw do wyrośnięcia, najlepiej przykryte ściereczką.
5. Kulę ciasta podziel na połowę: jedną przekrój na 4-5 części (uformuj w kulki i rozwałkuj), a drugą rozwałkuj.
6. Okrągłe placki wyłóż pokrojonymi truskawkami. Przed tym możesz dodać twarogu (ja wymieszałam ser z odrobiną miodu i mlekiem) lub budyniu.
7. Rozwałkowaną część ciasta posmaruj masłem orzechowym, a następnie połóż na nie plasterki truskawek. Zwiń w rulon (jak duży naleśnik) i przekrój co 3-4 cm. 
8. Robiąc kruszonkę, składniki trzeba przecierać palcami (można sobie pomóc siekając nożem) w podobnych proporcjach.
9.  Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. 

Gotowe można polać rozpuszczoną czekoladą albo lukrem. Smacznego!



13 komentarzy:

  1. Rzeczywiście pierwszy raz o takich słyszę, ale wyglądają przepysznie. Będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis!

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie to wygląda *.*

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne drożdżówki��

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje. Chyba to będzie kolejny cel mojej kulinarnej nauki. 😀

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda! Aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię drożdżówki z truskawkami. Fajnie Ci wyszły mniejsze i większe, byłoby dla syna i dla nas. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy28/6/20

    Drożdżówki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak one smakowicie wyglądają, jak to mówią można jeśc oczami, więc ja jem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wcinałabym, a jakże! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuję sobie ten przepis :) Mam nową kuchenkę, więc piekę na potęgę!

    OdpowiedzUsuń